Bocian biały (łac. Ciconia ciconia), będący symbolem Powiatu Gryfińskiego jest głównym elementem logo, które promuje nasz powiat. Jako wizytówka regionu stanowi ważną atrakcję turystyczną, a także dorobek artystyczny, kulturalny, oświatowy, naukowy i sportowy Powiatu Gryfińskiego  poza jego granicami.

Bocian biały jest jednym z najbardziej znanych i charakterystycznych ptaków w Europie, a Polska jest jego europejską ostoją, ponieważ żyje tu około 20% całej populacji światowej. To właśnie z tego powodu jest uznawany za symbol polskiej przyrody. Jest również symbolem rodzicielskiej troski, gospodarności i pomyślności. Od niepamiętnych czasów otaczany jest przez Polaków sympatią i szacunkiem. Z uwagi na spadającą liczebność bocian biały podlega ścisłej ochronie gatunkowej i objęty jest programem ochronnym koordynowanym przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody „Pro Natura” (Program Ochrony Bociana Białego i Jego Siedlisk).

Wilcze (gm. Widuchowa)Wilcze (gm. Widuchowa)

Ciekawostki z życia bocianów

Bocianie wędrowanie

Bociany zimują w południowej Afryce. Drogę długości 8 000 kilometrówprzebywają w ciągu czterech miesięcy, pokonując dziennie maksymalnie 200 kilometrów. Ich wędrówka wiedzie przez Kanał Sueski na północ wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego, a kres swej długiej podróży osiągają pod koniec marca w Europie, przeważnie w Polsce. W gnieździe zazwyczaj pierwszy pojawia się samiec, który odbudowuje i remontuje je po zimie. Następnie do gniazda przylatuje samica. Na przełomie kwietnia i maja para rozpoczyna lęgi.  Samica składa od 3 od 6 jaj, a pisklęta wykluwają się po ok. 35 dniach wysiadywania.

Młode pojawiają się w gnieździe pod koniec maja i wymagają one stałej opieki rodziców. W czerwcu rozpoczyna się intensywny trening podrośniętych boćków. Poprzez podskoki i machanie skrzydłami w gnieździe uczą się ruchów pozwalających sprawnie latać w przyszłości. W lipcu młode osiągają rozmiary dorosłych ptaków i doskonalą sztukę latania. W drugiej połowie miesiąca są już zdolne do samodzielnych lotów. Sierpień to okres przygotowań do podróży na południe. W tym czasie bociany intensywnie żerują oraz zbierają się na sejmikach, na których formują się w stada. Pod koniec miesiąca rozpoczynają swą daleką podróż przez Ukrainę, Turcję, Egipt i dalej wzdłuż doliny Nilu, aż na południe Afryki. Tam odpoczywają i nabierają sił, by pod koniec lutego znów podjąć trud kolejnej wyprawy do Europy.


   Stara Rudnica (gm. Cedynia)


   Wilcze (gm. Widuchowa)

Dlaczego bociany nie latają nad morzem?

Bociany w czasie swej długiej wędrówki wykorzystują powierzchnię swoich skrzydeł oraz wznoszące prądy powietrza, dzięki którym mogą wznieść się na wysokość wielu setek metrów nie wkładając w to żadnego wysiłku. Następnie, wciąż bez poruszania skrzydłami szybują pokonując ok.10 metrówna każdy metr utraty wysokości. Napotkawszy kolejne miejsce gdzie powietrze unosi się, bocian znów nabiera wysokości. Natomiast nad morzem trudno o wznoszące prądy powietrzne, lub mają one zbyt małą energię, by przydać się bocianom. Nad wodami przeważają wiatry poziome, więc bociany musiałyby niemal bez przerwy machać skrzydłami, a ich budowa zupełnie nie jest przystosowana do takiego sposobu latania. Dlatego podróż nad lądem, choć dłuższa, jest bardziej bezpieczna i oszczędna.

Bocianie gniazdo

Najczęściej bociany zakładają gniazda w pobliżu siedlisk człowieka na dachach, kominach, słupach telegraficznych oraz wysokich drzewach. Koliste gniazdo o średnicy ok.1,5 metrazbudowane jest z różnej wielkości patyków i wyścielone trawą i słomą.


   Krajnik Górny (gm. Chojna)

Bocianie menu

Bocian biały jest ptakiem mięsożernymo bardzo urozmaiconym menu. Praktycznie poluje niemal na każde zwierzę, które jest w stanie połknąć. Chwyta szarańczaki, chrząszcze, dżdżownice, drobne gryzonie, małe ryby, płazy i węże, krety, łasice, gronostaje, młode zające i pisklęta ptaków. Podczas zimowania w Afryce niemal wyłącznym składnikiem diety bocianów są owady.

Bocian – ptak, który nie śpiewa

Krtań dolna bociana – narząd głosowy wszystkich ptaków – jest tak uwsteczniona, że nie wytwarza dźwięków. Pod tym względem w świecie ptaków bocian należy do wyjątków i nie jest to pokrzywdzenie przez los, lecz raczej oszczędność. Przez większą część życia komunikacja głosowa bocianom zupełnie nie jest potrzebna. Żyją na otwartych przestrzeniach, są duże i kontrastowo ubarwione (stąd widoczne z daleka), więc do utrzymania kontaktu ze sobą wystarczą im sygnały wzrokowe. Jedynie w gnieździe zdarza się bocianowi „coś powiedzieć”. Podczas dobrze wszystkim znanej ceremonii witania się ptaków przylatujący bocian wykonuje rytuał gestów głową, szyją i skrzydłami, któremu towarzyszy długie, głośne klekotanie dziobem.


   Lubanowo (gm. Banie)

Bocianie święto

Bocian jako ptak związany bezpośrednio z życiem człowieka, bliski jego domostwu i obyczajom, zajmujący szczególne miejsce w sercach Polaków, od 2003 roku ma swoje święto. Dzień Bociana Białego obchodzony jest w Polsce 31 maja i został zainicjowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody "Pro Natura" w celu uczczenia i zarazem przypomnienia jak ważną rolę w kulturze polskiego narodu pełni ten piękny ptak, a także zwrócenia uwagi na jego zagrożenia i potrzebę ochrony.
 

info
Turystyka
biuletyn
Biuletyn
Pobierz Biuletyn w formacie PDF Pobierz Biuletyn w formacie PDF
Pobierz nowy Biuletyn w formacie PDF Pobierz Biuletyn w formacie PDF
Naturalnie Powiat Gryfiński

Starostwo Powiatowe w Gryfinie
ul. Sprzymierzonych 4, 74-100 Gryfino
tel. 91-415-31-82
fax 91-416-30-02

Kontakt z redakcją strony