Placki ziemniaczane z gulaszem po warszawsku - tą potrawą drużyna z Sobieradza zdeklasowała swoich rywali podczas drugiej edycji imprezy „Gotowanie na polanie”, która odbyła się w minioną sobotę 14 lipca.
„Gotowanie na polanie” to impreza o charakterze konkursu. Do "pichcenia" zgłaszają się drużyny z zaprzyjaźnionych wsi, które w warunkach polowych starają się przyrządzić jak najsmaczniejsze potrawy, odpowiadające tematowi konkursu. W tym roku była to Warszawa lat dwudziestych i trzydziestych. Pierwsze miejsce zajęli gospodarze - Sobieradz, drugie Krzypnica, trzecie Żabnica a czwarte ex aequo Borzym, Drzenin i Gardno.
Zapewnione były także dodatkowe atrakcje. W programie artystycznym zaprezentowali się Kamil Kokot i Zespół Tańca Country Arkan oraz kapela podwórkowa Bez Zagrychy. Po 20.00 zaczęła się wiejska potupaja.
fot. Tadek Wasilewski