W sobotę 17 czerwca podczas XI Żabnickiego Lata z Rybką nastąpiło oficjalne rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Smaki ryb odrzańskich” zorganizowanego przez Sołectwo Żabnica oraz Zarząd Miejsko-Gminnego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Gryfinie. Do konkursu zgłoszono 14 potraw, w których głównym składnikiem były ryby odrzańskie.
Oceny potraw dokonało powołane przez organizatorów jury w składzie: Przewodnicząca - Magdalena Pieczyńska, Anna Wichucka, Edyta Janik, Jerzy Miler, Radosław Romańczuk. Po ocenie 14 potraw pod względem: smakowym, użytych rodzimych produktów oraz walorów estetycznych komisja konkursowa wyłoniła 9 zwycięzców, którzy otrzymali nagrody ufundowane przez Powiat Gryfiński.
Lista zwycięzców:
- Piotr Poteralski - lin w śmietanie z ziołami
- Marek Miedzak - sum zapiekany w cieście drożdżowym
- Anna Kowalska - imprezowy sum za kratkami
- Andżelika Wiczkowska - paprykarz z leszcza
- Anna Bondaruk - gołąbki z sandacza z kaszą pęczak
- Maria Drążewska - retro pulpety babci Marysi w zalewie octowej
- Łukasz Zieliński - taca rybaka
- Kamelia Gazińska - pasztet z suma
- Aleksandra Miedzak - kęski rybne
Nagrody pocieszenia otrzymali:
- Beata Ordon - paprykarz domowy
- Dominika Piasecka - smażony węgorz przepisu dziadka Czesia
- Dominik Wasilewski - rosół z węgorza z domowym makaronem
- Katarzyna Gazińska - zupa rybna z pulpetami
- Krzysztof Zieliński - węgorz wędzony na ciepło (najmłodszy uczestnik 13 lat)
Celem konkursu byłą promocja i popularyzacja walorów odżywczych i smakowych ryb odrzańskich, rodzimych warzyw i owoców, jak również wymiana przepisów i doświadczeń między uczestnikami konkursu oraz budowa więzi wśród lokalnej społeczności.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu.