W październiku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Gryfinie odbyło się podsumowanie projektu pt. " Polski technik żywienia mobilny na europejskim rynku pracy" realizowanego w ramach programu Leonardo da Vinci "Uczenie się przez całe życie". W ramach podsumowania działań związanych z projektem odbyły się dwie imprezy promujące projekt.
Pierwsza z nich, która miała miejsce 25 października 2013 przebiegała pod hasłem "Dzień Leonardo". W tym dniu beneficjenci projektu uczniowie klas III TB i III TC prezentowali nowe kompetencje nabyte w ramach stażu zawodowego w Niemczech dzieląc się zdobytymi doświadczeniami z kolegami z innych klas technikum żywienia. W ramach spotkania miała miejsce prezentacja multimedialna przygotowana przez uczestników zawierająca wspomnienia z pobytu na stażu. Uczniowie pochwalili się swoją wiedzą na temat kuchni niemieckiej oraz zaprezentowali samodzielnie przygotowane specjalnie na tę okazję specjały tej kuchni.
W środę 30 października 2013 odbyło się natomiast uroczyste wręczenie EUROPASÓW MOBILNOŚCI połączone z prezentacją wspomnień uczestników stażu. W śród zaproszonych gości znaleźli się między innymi Jerzy Miler - wicestarosta, Małgorzata Limanówka - wicedyrektor ZSP nr 1 w Chojnie, a także dyrekcja ZSP nr 2 w Gryfinie, wychowawcy uczestników stażu oraz nauczyciele zaangażowani w realizację projektu. Na zakończenie spotkania spróbować można było poczęstunku przygotowanego przez uczniów.
"Polski technik żywienia mobilny na europejskim rynku pracy" , to projekt, dzięki któremu 20 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Gryfinie odbyło 3 tygodniowe praktyki zawodowe w bardzo nowoczesnym Ośrodku Kształcenia Zawodowego we Frankfurcie nad Odrą , należącego do Zakładu Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina i Brandenburgii z siedzibą w Poczdamie . Każdy z 20 uczniów otrzymał Certyfikat potwierdzający udział w praktykach wydany przez instytucje przyjmującą oraz EUPOPASS-MOBIITY, europejski dokument potwierdzający umiejętności zawodowe, zdobyte podczas tych praktyk. W projekcie uczestniczyli uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
Źródło: ZSP nr 2 Gryfino