akwarium, w którym pływa kilka rybW sobotę 17 czerwca podczas XI Żabnickiego Lata z Rybką nastąpiło oficjalne rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Smaki ryb odrzańskich” zorganizowanego przez Sołectwo Żabnica oraz Zarząd Miejsko-Gminnego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Gryfinie. Do konkursu zgłoszono 14 potraw, w których głównym składnikiem były ryby odrzańskie.

Oceny potraw dokonało powołane przez organizatorów jury w składzie: Przewodnicząca - Magdalena Pieczyńska, Anna Wichucka, Edyta Janik, Jerzy Miler, Radosław Romańczuk. Po ocenie 14 potraw pod względem: smakowym, użytych rodzimych produktów oraz walorów estetycznych komisja konkursowa wyłoniła 9 zwycięzców, którzy otrzymali nagrody ufundowane przez Powiat Gryfiński.

Lista zwycięzców:

  1. Piotr Poteralski - lin w śmietanie z ziołami
  2. Marek Miedzak - sum zapiekany w cieście drożdżowym
  3. Anna Kowalska - imprezowy sum za kratkami
  4. Andżelika Wiczkowska - paprykarz z leszcza
  5. Anna Bondaruk - gołąbki z sandacza z kaszą pęczak
  6. Maria Drążewska - retro pulpety babci Marysi w zalewie octowej
  7. Łukasz Zieliński - taca rybaka
  8. Kamelia Gazińska - pasztet z suma
  9. Aleksandra Miedzak - kęski rybne

Nagrody pocieszenia otrzymali:

  1. Beata Ordon - paprykarz domowy
  2. Dominika Piasecka - smażony węgorz przepisu dziadka Czesia
  3. Dominik Wasilewski - rosół z węgorza z domowym makaronem
  4. Katarzyna Gazińska - zupa rybna z pulpetami
  5. Krzysztof Zieliński - węgorz wędzony na ciepło (najmłodszy uczestnik 13 lat)

Celem konkursu byłą promocja i popularyzacja walorów odżywczych i smakowych ryb odrzańskich, rodzimych warzyw i owoców, jak również wymiana przepisów i doświadczeń między uczestnikami konkursu oraz budowa więzi wśród lokalnej społeczności.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu.

 

Wydarzenia lokalne
Naturalnie Powiat Gryfiński

Starostwo Powiatowe w Gryfinie
ul. Sprzymierzonych 4, 74-100 Gryfino
tel. 91-415-31-82
fax 91-416-30-02

Kontakt z redakcją strony