15 czerwca 2024 r. podczas XII Żabnickiego Lata z Rybką nastąpiło oficjalne rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Smaki ryb odrzańskich”. Do konkursu zgłoszono 22 potrawy, w których głównym składnikiem były ryby odrzańskie. Nagrody sfinansowane zostały ze środków Powiatu Gryfińskiego.
Każda potrawa była oceniana w następujących kategoriach: smak potrawy, użycie do przygotowania lokalnych produktów, walory estetyczne przygotowanej potrawy. Oceny potraw dokonało powołane przez organizatorów pięcioosobowe jury.
Lista zwycięzców:
- Dariusz Gorzkowski – sum wędzony (I miejsce)
- Rafał Gatkowski – zapiekany sandacz w śmietanie z bobem i szpinakiem (II miejsce)
- Iwona Gatkowska – sandacz w sosie kurkowym w ziołach (III miejsce)
- Renata Roman – zupa porowa z pulpetami rybnymi (wyróżnienie)
- Magda Gorzkowska – przekąski z sandacza (wyróżnienie)
Celem konkursu było: promowanie i popularyzacja walorów odżywczych i smakowych ryb odrzańskich; wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu; budowa więzi wśród lokalnej społeczności; zbieranie receptur i przepisów potraw przygotowywanych przez uczestników konkursu; wyzwalanie przedsiębiorczości wśród mieszkańców.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu.