rybka zajawka15 czerwca 2024 r. podczas XII Żabnickiego Lata z Rybką nastąpiło oficjalne rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Smaki ryb odrzańskich”. Do konkursu zgłoszono 22 potrawy, w których głównym składnikiem były ryby odrzańskie. Nagrody sfinansowane zostały ze środków Powiatu Gryfińskiego.

Każda potrawa była oceniana w następujących kategoriach: smak potrawy, użycie do przygotowania lokalnych produktów, walory estetyczne przygotowanej potrawy. Oceny potraw dokonało powołane przez organizatorów pięcioosobowe jury.

Lista zwycięzców:

  • Dariusz Gorzkowski – sum wędzony (I miejsce)
  • Rafał Gatkowski – zapiekany sandacz w śmietanie z bobem i szpinakiem (II miejsce)
  • Iwona Gatkowska – sandacz w sosie kurkowym w ziołach (III miejsce)
  • Renata Roman – zupa porowa z pulpetami rybnymi (wyróżnienie)
  • Magda Gorzkowska – przekąski z sandacza (wyróżnienie)

Celem konkursu było: promowanie i popularyzacja walorów odżywczych i smakowych ryb odrzańskich; wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu; budowa więzi wśród lokalnej społeczności; zbieranie receptur i przepisów potraw przygotowywanych przez uczestników konkursu; wyzwalanie przedsiębiorczości wśród mieszkańców.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu.

Wydarzenia lokalne
Naturalnie Powiat Gryfiński

Starostwo Powiatowe w Gryfinie
ul. Sprzymierzonych 4, 74-100 Gryfino
tel. 91-415-31-82
fax 91-416-30-02

Kontakt z redakcją strony