asf 2Zgodnie z wprowadzoną 20 sierpnia 2024 r. zmianą rozporządzenia Wojewody Zachodniopomorskiego nr 21/2024 z dnia 9.07.2024 w sprawie zwalczania AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ na terenie województwa zachodniopomorskiego – określa się strefę objętą zakażeniem afrykańskim pomorem świń u dzików, obejmującą POWIAT GRYFIŃSKI na całym jego obszarze.

Rozporządzenie Wojewody Zachodniopomorskiego zmieniające rozporządzenie nr 21/2024 z dnia 9.07.2024 r.

Na obszarze strefy objętej zakażeniem ZAKAZUJE SIĘ:

1) przywożenia do gospodarstwa lub wywożenia z gospodarstwa świń, produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego bez zgody powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na obszar strefy objętej zakażeniem;

2) wyprowadzania świń z pomieszczeń, w których są przetrzymywane;

3) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstw utrzymujących świnie tusz dzików, mięsa i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych pochodzących od dzików oraz produktów, pasz, substancji, sprzętu, materiałów, narzędzi i innych przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem choroby;

4) wynoszenia i wywożenia świń i materiału biologicznego świń poza ten obszar bez zgody powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na obszar strefy objętej zakażeniem;

5) prowadzenia targów, wystaw, pokazów, konkursów z udziałem świń;

6) organizowania polowań bez zgody powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na obszar strefy objętej zakażeniem;

7) wywożenia poza obszar strefy objętej zakażeniem dzików oraz produktów pochodzących od dzików.

Na obszarze strefy objętej zakażeniem NAKAZUJE SIĘ:

1) posiadaczom świń sporządzenie oraz uaktualnienie spisu wszystkich świń, z podziałem na kategorie produkcyjne;

2) przetrzymywanie świń w miejscu wykluczającym ich kontakt z dzikami żyjącymi na wolności;

3) skarmianie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;

4) używanie w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, środków biobójczych dopuszczonych do obrotu i wykazujących działanie przeciwwirusowe do dezynfekcji przy wejściach i wyjściach z gospodarstwa, a także przy wejściu i wyjściu do pomieszczeń, w których przetrzymywane są świnie;

5) zgłaszanie przez osoby utrzymujące świnie właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii każdego upadku świń w gospodarstwach położonych na obszarze strefy objętej zakażeniem;

6) stosowanie przez osoby mające kontakt z dzikami środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia;

7) zniszczenie pod urzędowym nadzorem zwłok dzików oraz mięsa, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych pochodzących od dzików, u których wyniki badań próbek pobranych zgodnie z instrukcją diagnostyczną, wysłanych do badań laboratoryjnych w celu określenia genotypu wirusa choroby, dały wynik pozytywny, w sposób określony w przepisach rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. U. UE. L. z 2009 r. Nr 300, str. 1 z późn. zm.);

8) dzierżawcom i zarządcom obwodów łowieckich oraz innym osobom zgłaszanie padłych dzików powiatowemu lekarzowi weterynarii;

9) wykorzystanie, po uzyskaniu negatywnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń, tusz oraz skór i narogów dzików odstrzelonych na terenie obszaru objętego ograniczeniami II oraz III, tj. wymienionego w części II i III załącznika I do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/594 z dnia 16 marca 2023 r. ustanawiającego środki szczególne w zakresie zwalczania chorób w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń oraz uchylającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/605 (Dz. U. UE. L. z 2023 r. Nr 79, str. 65 z późn. zm.), dostarczonych przez myśliwych do miejsc nadzorowanych przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, na potrzeby własne myśliwych lub ich zniszczenie w sposób określony w przepisach rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. U. UE. L. z 2009 r. Nr 300, str. 1 z późn. zm.);

10) niezwłoczne dostarczenie przez myśliwych każdego odstrzelonego, niewypatroszonego dzika (w całości) do miejsca nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze dzików w skórach, wskazanego przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

11) przechowywanie w miejscach nadzorowanych przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, tusz dzików w sposób zapobiegający bezpośredniemu kontaktowi nieprzebadanych tusz dzików z produktami, surowcami i innymi przedmiotami, które mogą spowodować szerzenie się afrykańskiego pomoru świń.

Wydarzenia lokalne
Naturalnie Powiat Gryfiński

Starostwo Powiatowe w Gryfinie
ul. Sprzymierzonych 4, 74-100 Gryfino
tel. 91-415-31-82
fax 91-416-30-02

Kontakt z redakcją strony